Mindfulnesstree

Upptäcka auotpiloten en möjlighet till utveckling

Groda som tränar på att stoppa autopiloten Groda som tränar på att stoppa autopiloten

Inom mindfulness talar vi mycket om autopiloten. Vad är det?
Det är när vi reagerar automatiskt på något, en känsla, tanke eller en förnimmelse i kroppen. Allt händer oftast på en bråkdels av en sekund- det går snabbt med andra ord. Är jag medveten om det? Oftast inte.
Autopiloten grundar sig många gånger på gamla erfarenheter, vanor, mönster från min uppväxt och det som jag upplevt i livet fram till nu.
 
Mindfulness uppmuntrar oss till att se med nya ögon på det som uppstår här och nu i ögonblicket. Genom träning t ex meditation kan jag utveckla min förmåga till att se det automatiserade mönstret som är på väg att komma och hinna stoppa det.
När jag är i stillhet och blir mer medveten om det tankebrus som pågår- som kan vara väl så jobbigt, kan jag så småningom med hjälp av min träning välja reaktion- ett förhållningssätt till det som händer i mig själv och min omvärld.
Jag är egentligen mer än mina tankar just nu och det finns fler val möjligheter. Kan vara bra att komma ihåg!
Jag gör ett val; väljer medvetet att låta det vara eller eller agera och ge det ett uttryck.
När mina tankar/autopilot är ”UP IN THE FACE” så kan jag genom träning hitta en position i mig mig själv, där jag observera tankarna på distans och på det sättet ge mig möjlighet att välja reaktion. Jag ger mig själv några extra sekunder att välja hur jag vill förhålla mig till det som händer och pågår, precis nu.
Vi ska inte jag bort våra tankar, vi välkomnar dem och väljer istället ett medvetet sätt att förhålla oss till dem.
Ett proaktivt förhållningssätt istället för ett reaktivt. Det kan hjälpa oss att bryta autopilotens framfart.
 
Välkommen att lära dig mer om autopilot och om ett förhållningssätt till dig själv och din omvärld med hjälp av mindfulness. Läs mer om våra kurs alternativ här

Etiketter: autopilot

Kommentera gärna: